15 Şubat 2010 Pazartesi

Dosyamızı Sunduk, Hadi Hayırlısı!

 

Bir organizasyona daha talip olduk. Dünyanın en büyük 3. spor organizasyonu olan Avrupa Futbol Şampiyonası'nın, 2016'da düzenlenecek 15.'sine ev sahipliği için bugün UEFA'ya dosyamızı sunduk. Federasyon Başkanı Mahmut Özgener'in sunduğu dosyada maçlara ev sahipliği yapacak 8 şehir ve 9 stad tanıtıldı. İstanbul Olimpiyat stadı ve Türk Telekom Arena' nın ön plana çıkacağı turnuvada maçlar Kayseri Kadir Stadı ve İzmir, Bursa, Ankara, Antalya, Eskişehir, Konya şehirlerinde inşa edilecek yeni stadlarda oynanacak. Ev sahibi olma hakkını kazandığımız takdirde, şehirlerimizin alt yapı sorunlarının çözümünü hızlandıracak, toplu taşıma için büyük yatırımların yapılmasını sağlayacak EURO 2016 için logo olarak yine her platformda kullandığımız lale figürü seçildi. Maskot için mehteran, pehlivan, yeniçeri gibi karakterler seçilirse şaşırmamak lazım.

Bugün İsviçre'nin Nyon şehrindeki UEFA merkezinde yapılan sunumdan sonra aday şehirler ve stadlar Mart ve Nisan aylarında UEFA komiteleri tarafından ziyaret edilecek. 27 Mayıs 2010 tarihinde ise ev sahibi ülke seçilecek.

Euro 2016, 24 takımın katılacağı ilk turnuva olacak. Böylece oynanacak maç sayısı 31'den 51' e yükselecek. Aday kentlerin herbirinde 4 maç oynanacak ve toplam 2,2 milyon biletli seyirci maçları izleyecek. Bana sorarsanız ülkemizin tanıtımı ve turizm gelirindeki artıştan çok futbol tesislerinin, kentlerin alt yapı sorunlarının daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşacak olması göre daha önemli.

Euro 2016 için rakip adaylar ise İtalya ve Fransa. Dünya Kupası Avrupa Elemeleri Play-off turunda Fransa takımının Henry' nin eli yardımıyla attığı golden sonra Fransızların kaybettiği sempatiyi geri kazanması için UEFA Başkanı Platini büyük avantaj ama benim favorim kesinlikle İtalya. Ancak Türkiye organizasyon komitesinin eli çok güçlü. Diğer aday ülke komitelerinin hiçbirisi Türkiye komitesinin hükümetinden gördüğü destek kadar destek görmüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, bu organizasyonun ev sahipliğinin kazanılması halinde devletin gerekli hazırlıklar için büyük kaynak sağlayacağını söylemişti. Son organizasyonunu 1990 Dünya Kupası ile yaşayan çizme, eskiyen stadlarını yenilemek ve karizması çizilen liginin değerini arttırmak için bu şansı kaçırmayacaktır. Ama eğer organizasyon hakkını Türkiye alırsa Mayıs 2010' dan sonra geceler Türk futbolseverler için uykusuz geçeceğe benziyor.

Diğer Adayların Logoları





 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder